Модерато в медиите

Интервю с Мариела Чолакова, собственик на Модерато - недвижими имоти

Откога упражняваш професията брокер на недвижими имоти и как започна всичко?

Първият ми работен ден като брокер беше преди малко повече от 5 години. Ако някой ми беше казал докъде ще ме доведе тази работа и как ще се промени живота ми, сигурно нямаше да му повярвам. Бях стояла твърде дълго вкъщи, за да отглеждам децата си, живеехме от много време под наем, бях приключила с амбициите си за кариера в музиката, това, което съм завършила. Не можех да си представя да работя в офис по 8 часа на ден на заплата. Определено исках повече за себе си и за семейството си. Въпреки, че бях пълна със страхове и не знаех нищо за работата на брокера, когато се появи възможността, аз реших да я приема. Никой не ми е предлагал скъпо платена работа и големи облаги, нямаше обяви и интервюта. Просто на едно събиране срещнах дама, която ми беше представена като „най-добрият брокер в града“ и силно ме впечатли нейното излъчване, увереност и най-вече как я възприемаха другите на партито. Поисках това и за себе си и още на другия ден я потърсих, за да ми разкаже повече за нейната работа. Сигурно съдбата има пръст тук, но въпросът дали ще се възползваме от възможностите, които ни се предоставят, зависи изцяло от нас и от това, колко силно искаме да успеем.

Как се появи Модерато?

Първото ми работно място като брокер беше във фирма с много ясно изградена визия и система на работа, но с консервативен поглед към иновациите в бизнеса и с доста краен подход към клиента и към брокерите, които работят там. Разминаването между моето виждане за процеса на работа и това на ръководството, доведе до момента, в който бях освободена от работа. Беше много труден период за мен, защото вече се бях „влюбила“ в професията и я бях усетила като моя начин да давам принос в живота на хората и така да правя и собствения си живот по-добър. Аз винаги съм била човек, който иска да е част от нещо голямо и носещо смисъл. Разбрах по трудния начин, че аз ако не можеш да намериш това голямо нещо, единственият ти избор е да го създадеш. Така без много да му мисля, отворих моята фирма и я кръстих Модерато, което в музиката значи умерено темпо. Защо умерено? Защото не обичам бавните резултати, а от бързите, полза в дългосрочен план, няма.

Какво всъщност прави един брокер?

Брокерът е многопластова професия, която обединява отделните елементи на един сложен процес, през който хората минават обикновено веднъж-два пъти в живота си и който е свързан с много радости и притеснения – продажбата и покупката на имот. И тук съм длъжна да поясня, че брокерът може да направи малко или нищо, но може да направи и толкова много за клиента, че да се превърне в основен фактор за посоката, в която ще отиде една сделка. Рекламата на имота в интернет е само малка част от процеса. Преди да бъде публикуван, един имот трябва да мине през правно становище, подготовка и насоки за това как да изглежда. И най-важното да бъде ценообразуван спрямо пазара – неща, които много продавачи пропускат и това им коства загуба на солидни суми. Работата на брокера, след като бъде нает за продажба на имот, е да осъществи всички тези действия – подготовка, реклама, презентация, преговори, организация на сделката, докато това, за което го е наел клиента, стане факт, а именно успешната продажба. При работа с купувачи е аналогично. Но и в двата случая познанията за това как работи пазара и активния подход на брокера, определят крайния резултат. Често се шегувам, че освен посредници, ние сме и психотерапевти на нашите клиенти, но това е неизбежно. Работата ни е с хора и е силно емоционална, както за нас като брокери, така и за клиентите, защото е винаги свързана с важни решения, които променят начина на живот.

Какви са основните предизвикателства в твоята работа?

Тази професия е силно поглъщаща. Това не е просто работа, а начин на живот. Няма как да си брокер от 9 до 6 ч. и после да обърнеш табелата „затворено“. Хората имат въпроси, имат притеснения, имат спешност и често от това, колко бързо мислиш, зависи техния резултат. Случвало ми се е много пъти телефона да звъни по никое време и това да не ми харесва. Едно от големите предизвикателства в нашия бизнес е да помагаш на хората, но да се съхраниш като психика. В Модерато сме силно чувствителни на тема отдаденост и когато някой ни е гласувал доверие и разчита на нас, ние няма кaк да го разочароваме. Затова тези отношения на доверие, брокер-клиент, в нашата фирма са двустранни и за да работим с вас, трябва да ни наемете ексклузивно. Това ни помага да бъдем много по-продуктивни за клиентите си и да отсеем тези, които просто искат да се възползват от нашите умения и да ни загубят времето. Вярвам, че занапред повече клиенти и колеги ще усетят ползите от работата с ексклузивни права.

А защо според теб, някои хора изобщо не искат да работят с брокер?

Основната причина идва от неразбирането на смисъла да ползваш брокер. В България все още много хора, първоначално смятат, че да продаваш и да купуваш сам имот, ти спестява нещо. Лошата репутация на бранша и липсата на стандарт в работата на агенциите, също понякога ни пречи да стигнем до тези, на които можем да бъдем истински полезни. Нежеланието на някои хора да ползват брокер на недвижими имоти идва от неразбирането на стойността, която получават от това да работят с брокер. Но не просто с някой брокер, а с такъв, който работи за крайния резултат „печеля-печелиш“, постигнат чрез проактивни действия и начин на мислене. Хората са твърде предубедени, защото са свикнали все някой да ги използва и мами. Промяната идва, когато осъзнаят разликата в гледната точка. Нашата работа като брокери е точно тази – да покажем на клиента стойността като резултат и че това, за което ни плаща, е всъщност нещото, от което ТОЙ печели.

Какви са ползите за вашите клиенти и защо да изберат Модерато?

В Модерато работим по определен стандарт. Ние имаме система за успешна продажба, която практически гарантира на собствениците на имоти, че ще реализират максимална цена и сделка в установен срок. Да работиш с компания, която знае какво прави и следва работеща формула, ти гарантира не само отличен резултат, но и спокойствие и сигурност за твоите пари. Не твърдя, че сме единственото решение на този пазар. Имам дълбок респект към стотиците колеги в цялата страна, които са истински ветерани в това как се правят сделки с имоти и съм убедена, че хората, които ги наемат ще са на правилното място. На тези клиенти, които изберат да работят с Модерато, мога да гарантирам, че ще получат нашата 100% отдаденост за реализацията на поставената от тях цел. Аз съм човек, който трудно се отказва и това ми е помогнало да доведа много сделки до успешен финал. Това е заложено и в обучението на брокерите в екипа ни. В работата си, ние се водим от няколко основни ценности, сред които отдаденост, активност, непрекъснато самоусъвършенстване и работа в крак с най-иновативните тенденции в бранша. Всичко това помага на нашите клиенти да получат гарантиран резултат. Едно от най-ценните неща за нас е клиента да е доволен, защото доволните клиенти ни препоръчват после на техните познати. А нашият успешен бизнес се гради именно на препоръките на страхотните хора, които са ни били клиенти, за което искрено им благодаря.

Какъв съвет би дала на някой, който сега започва своята кариера като брокер?

Трудно е да съветваш някой, който тепърва ще се сблъсква с този бизнес, когато поглеждаш от перспективата на опита си. И все пак, бих го посъветвала да избира внимателно диалозите в главата си, когато комуникира с клиенти. Много често хора с голям потенциал се провалят, защото им липсва увереност или подхождат с предразсъдъци и страх какво ще си помислят другите за тях. Това не води до нищо градивно. На новия брокер, мога да кажа, да избере ментор, който първо да му помогне да изгради правилната нагласа в себе си и после да му даде конкретни стъпки, формула как да стигне до идеалните си клиенти и как да получи резултати. Да не се опитва да работи на принципа проба-грешка, а да избере модел на подражание, да моделира добрите практики на другите, за да изгради собствения си уникален стил на работа. Защото след време хората ще избират да работят с него, не защото представлява някой голям бранд, а заради самия него и това, което е.

На 08.12 Модерато празнува своя пети рожден ден. Какво ще си пожелаеш?

Рожденият ден винаги е време за равносметка. За краткото време, в което сме на пазара на недвижими имоти в Бургас, успяхме да създадем наш собствен стил, който ни отличава и който ни помага да достигаме до все повече хора. Вярвам, че колкото по-голяма е нашата аудитория, толкова по-полезни можем да бъдем на нашите клиенти в реализацията на техните цели. Не бих променила нито ден от изминалите години и съм благодарна за всяка направена грешка, защото така стигнахме където сме днес. Но това е само началото. Пожелавам си никога да не губя този ентусиазъм, с който започнах преди 5 години и да мога да го предам на много други изключителни хора, които ще изберат професията брокер за своя. Защото този бизнес е много повече от сделки с имоти. Той променя животи.